Legaal stropen

Vandaag stond er in de Gelderlander het bericht dat in delen van Gelderland jagers ’s nachts vossen mogen doden, de komende 5 jaar. Ze mogen daarbij gebruik maken van middelen die normaal verboden zijn, namelijk geluiddempers en lichtbakken Gedeputeerde Staten van Gelderland vind dat er teveel overlast van vossen is.
Je kon er bijna op wachten, dat er weer een ontheffing zou komen. Het jagen met lichtbakken is wel een heel erge laffe manier van jagen, en voor de Boswachter wordt het er niet makkelijke op om te handhaven. Het verhaal van Boswachter André Donker zegt genoeg lijkt mij.. ….. Een schot in de nacht
Meer over vossen lezen, dan is een echte aanrader de website van Albert Hidding Vulpesvulpes

Vos – Vulpes vulpes

Vos – Vulpes vulpes

2 Replies to “Legaal stropen”

 1. Achter de schermen vindt nog een heftig debat plaats in Gelderland na de bezwaren van Justitie:

  >>Vossenjacht ’s nachts niet zomaar toegestaan

  Brabants Dagblad, 28 oktober 2015

  NIJMEGEN/ARNHEM – Het ministerie van Veiligheid en Justitie staat niet toe dat individuele jagers ’s nachts met een geluidsdemper op vossenjacht gaan in Gelderland. Gedeputeerde Staten hebben voor vijf jaar toestemming gegeven om voortaan ook ’s nachts, met lichtbakken en geluidsdempers, op vossen te jagen omdat het dier zich meestal pas in het donker laat zien. Maar het ministerie zal alleen jagers in loondienst gebruik van een geluidsdemper toestaan.

  Een wapen met geluidsdemper is in Nederland in beginsel verboden. Er wordt alleen ontheffing verleend als iemand een geluidsdemper voor zijn beroep nodig heeft. Daarom krijgen alleen jagers ontheffing als zij in dienst zijn van een organisatie die natuurterreinen beheert.

  Volgens woordvoerder Teun Achterkamp van de Faunabeheereenheid Gelderland willen jagers een geluidsdemper gebruiken om overlast tegen te gaan: “Het kan onrust geven als mensen ’s nachts schoten horen.” Achterkamp bestrijdt dat een geluidsdemper het jagen vergemakkelijkt omdat andere dieren zo minder snel worden opgeschrikt.

  De inzet van de Faunabeheereenheden is om het te verhullen met een formele richtlijn. Zie http://www.faunabeheereenheid.nl/gelderland/Nieuws/Gebruik%20geluiddemper%20richtlijn%20FBE%20Gelderland.pdf

  Wat elders in Europa kan, moet ook hier worden toegestaan:

  >>In diverse landen van de EU is het gebruik van geluiddempers toegestaan. Voor bepaalde
  categorieën van jagers is het in sommigen landen waaronder in Engeland om ARBO
  technische redenen verplicht.

  Besluit 23/9/2015:
  Deze richtlijn ook onder de aandacht brengen van de gedeputeerde en pleiten voor toelating
  van gebruik door particulieren.<<

  En dat alles terwijl – oordelend naar diergedrag en het niet langer zien van jachtpraktijken – al jaren praktijk is op de Veluwe.

  Zie voor een algemene beschouwing mijn nota "Natuur op z'n Grieks"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *